Faţă de staţia de colectare selectivă a deşeurilor deschisă în urmă cu o săptămână în Valea Cetăţii, cea din Scriitorilor are capacitatea de a prelua şi gunoiul menajer 
• Braşovul este primul oraş din ţară care are astfel de sisteme de colectare 
Cea de a doua eco-insulă automatizată de depozitare a deşeurilor reciclabile, a fost deschisă ieri, în cartierul Scriitorilor, în cadrul proiectului pilot al Municipalităţii pentru colectare selectivă smart a deşeurilor de la populaţie. Faţă de staţia deschisă în urmă cu o săptămână în Valea Cetăţii, cea din Scriitorilor are capacitatea de a prelua şi gunoiul menajer, astfel nemaifiind necesară şi o plaformă special amenajată pentru deşeurile nereciclabile. Staţia, amplasată pe strada Alexandru Sahia, deserveşte 104 apartamente.

Gunoiul selectat aduce bonificaţii    

O parte din cetăţenii din zonă au fost instruiţi pentru folosirea eco-insulei, iar până vineri vor primi şi sacii de gunoi personalizaţi pentru fiecare categorie de deşeuri şi pentru fiecare apartament, astfel încât sp înceapă şi utilizeze noua plaftormă. „Această eco-insulă îi va ajuta pe cetăţeni la o colectare cât mai bună, reducându-se substanţial cantitatea de gunoi menajer, în timp ce cantitatea de deşeuri reciclabile – hârtie, carton, metal plastic, sticlă – va avea o pondere din ce în ce mai mare în cantitatea finală de deşeuri. Noi dorim ca în decurs de maximum trei luni, în urma monitorizării cantităţilor colectate, să se acorde bonificaţii asociaţiilor sau cetăţenilor care colectează selectiv, bonificaţii care vor însemna reducerea facturii de salubrizare. Este important de menţionat că doar persoanele arondate acestei eco-insule o vor putea folosi, deoarece fiecare apartament va avea un cod, sacii aferenţi fiecărui tip de deşeuri colectate selectiv vor avea acel cod, şi doar în baza acestui cod se va putea deschide fanta corespunzătoare categoriei de deşeuri“, a explicat Adrian Stanbeca, şeful staţiei de sortare-reciclare Brai-Cata Braşov. 

Preluare MonitorulExperes.ro . Detalii aici