Crăciunul, cel mai mare generator de deșeuri nereciclabileCantitățile colectate sunt cu peste 25% mai mari decâtîn celelalte perioade din an

Totul arată a Crăciun: goana după cadouri, traficulsufocat, magazinele pline, decorurile din vitrine, brazii împodobiți și pregătirile din case. Aproape nu ne putem gândi Sărbătorile ar putea avea și o latură mai puțin luminoasă, însă există și aceasta.  Mâncarea irosită, ambalajele inutile și cadourilenedorite, toate reprezintă probleme importantepentru mediu. Potrivit managerului general al Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, această perioadăaduce, de la un an la altul, cantități-record de deșeuri la gropile de gunoi, cu peste 25% mai maridecât în alte perioade din an. Expertul în colectareseparată a deșeurilor susține situația s-ar puteaîmbunătăți, dacă fiecare dintre noi am aplica câtevareguli care protejează mediul, pe termen lung.

Cadourile ambalate excesiv

Neplace fie împachetate colorat cutiile în care punem cadourile sau chiar fiecare obiect de sub brad, așa folosim uneori în exces hârtie de ambalat, fundițe și bandă adezivă, doar așa, pentru plăcerea de a desface darurile. Împachetăm practic cutiile din plastic sau din carton ale jucăriilor, cutiile de încălțăminte șichiar dulciurile ambalate, doar ca arate ca în filmelede Crăciun, fără ne gândim plătim degeaba pentruo hârtie care nu este de niciun folos și ajunge, de fiecare dată, la coșul pentru deșeuri menajere, nefiindreciclabilă.

SOLUȚIA: Unul din cele mai simple moduri de a reduce cantitatea de deșeuri produsă de cadouri esteeconomisirea și refolosirea hârtiei de ambalaj lucioasăși colorată, pungilor de cadouri și panglicilor. De asemenea, felicitările cu sau fără sclipici primite de Crăciun, care ar urma fie aruncate, pot fi tăiate îndreptunghiuri mici și utilizate ca etichete pentrucadouri, în anul următor.
În cazul ambalajelor din carton este indicat fie urmărite indicațiile de depozitare imprimate pe fiecareîn parte, funcție de materialul din care sunt realizate, pentru a afla dacă trebuie depozitate în categoriareciclabile sau în recipientul pentru fracția umedă.

Cantitățile prea mari de mâncare

De Crăciun, milioane de tone de alimente sunt puse la gunoi fără ca măcar apuce ajungă pe masa de Sărbătoare. Iar fenomenul nu este întâlnit doar la noi, ci în toată lumea. Dorința de a avea masa îmbelșugatăne face de multe ori cumpărăm și gătim în exces, fără a ține cont de necesarul real. Iar aceasta se întâmplă an de an.

SOLUȚIA: Cea mai mare parte a acestor deșeuri alimentare pot fi evitate printr-o planificare prealabilă a necesarului de preparate și implicit a cantităților de ingrediente cumpărate. Aici funcționează foate bineclasica listă de cumpărături. În cazul cantităților rămasesoluția este fie împărțirea cu apropiații sau cu oameniiaflați în dificultate, fie transformarea preparatelorrămase, în alte mâncăruri delicioase sau congelareaacestora, dacă este posibil.

Brazii de Crăciun

Bradul e sinonim cu Crăciunul, așa este nelipsit din fiecare casă. Din plastic sau natural, acest decor tradițional produce anual sute de tone de deșeuri, majoritatea ajungând la groapa de gunoi. Dacă înprivința brazilor naturali o colectare eficientă îi poatetrimite pe drumul către reciclatori, în privința brazilorartificiali aceștia ajung de fiecare dată printer deșeurilenereciclabile, din cauza amestecului de plastic și metal care nu poate fi separat.

SOLUȚIA: Înainte de a duce brazii utilizați, cătrepunctele de colectare, o scurtă verificare pe site-urileoperatorilor de salubritate din zona în care aflațipoate face diferența între un brad poluator și unulreciclat. În multe cazuri, copacii colectați suntmărunțiți și transformați în așchii de lemn și compost, pentru a fi utilizați în parcuri și grădini. În privințabrazilor artificiali, pentru ca efectele asupra mediului fie minime, este ideal ca fiecare astfel de brad fie utilizat cel puțin 10-12 ani înainte de a fi înlocuit, iaratunci când chiar nu mai este dorit, fie donat uneiorganizații de caritate sau unei familii care nu îșipermite un astfel de decor de sărbătoare.

Potrivit statisticilor realizate la nivel mondial, plasticul și ambalajele folosite de Crăciun ar puteacuprinde pământul, în jurul Ecuatorului, de 9 ori. E lesne de înțeles de ce reciclarea este o metodă eficientăprin care putem reduce impactul nedorit al Crăciunuluiasupra mediului. Folosirea cât mai multor ambalajereciclabile, reducerea cantității de ambalajenereciclabile și reutilizarea acestora în anii următori ardiminua foarte mult cantitatea de deșeuri pe care o producem. În plus, un trend care câștigă tot mai multteren în toată lumeaoferirea de experiențe celor dragi, sub forma unor excursii, ședințe SPA, ieșiri la masă, cursuri pentru deprinderea de noi abilități, zboruri-cadou, întreceri pe circuit și multe altelear rezolvamare parte din problema deșeurilor. Mai mult decâtatât, devine tot mai populară închirierea bradului de Crăciun artificial, atât pentru reducerea amprentei de carbon, cât și pentru economisirea spațiului de depozitare și înnoirea permanent a modului de decorare”, a conchis Bogdan Constantinescu.