O comună din Hunedoara a reciclat, în 2020, cu 3.544 % mai mult decât în 2019, cifră record pentru această zonă, conform unui grafic comparativ realizat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Municipale Hunedoara. Locuitorii din Totești au predat, în 2020, peste 20 de tone de reciclabile precolectate prin intermediul sacului galben Brai Cata, față de doar 0,5 tone, în 2019.

 

Anul 2020 a fost unul reușit la capitolul colectare separată a deșeurilor, în Hunedoara, unde locuitorii din 59 de localități urbane și rurale au reușit să crească spectaculos procentul de reciclabile predate operatorului de salubritate Brai Cata, prin intermediul containerelor speciale sau sacului galben.

Astfel, dacă cea mai timidă creștere a fost înregistrată în localitatea Boșorod (66%), cele mai mai creșteri au fost înregistrate, în ordine descrescătoare, în Totești (3.544%), Râu de Mori (1.620%) și Sălașu de Sus (1.542%).

Totalul cantității de deșeuri reciclabile colectate de Brai Cata, din Hunedoara, pe parcursul anului trecut, a fost de 2.607,21 de tone, față de 1.882,55 de tone, în 2019.

„Rezultatele pe care le-am înregistrat, în colectarea separată a deșeurilor, în Hunedoara, dar mai ales în Zona 2 Hațeg, sunt impresionante. Majoritatea hunedorenilor au răspuns apelului și campaniilor noastre de informare și conștientizare, precolectând separat deșeurile reciclabile și cele menajere. Oamenii le-au depozitat fie în containerele speciale pe care le-am amplasat pe platformele de depozitare din zonele de blocuri ale orașelor sau pe care le-am construit în anumite cartiere de case, fie în clopotele speciale pentru plastic, sticlă și hârtie, precum și în sacul galben pe care operatorii noștri îl distribuie beneficiarilor, de fiecare dată când preiau un sac plin cu reciclabile”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai Cata.

Potrivit specialistului în colectare separată și reciclare, cel mai important beneficiu pentru toate aceste localități va consta în reducerea taxelor pe care administrațiile locale vor trebui să le plătească în contul Fondului de Mediu, din bugetele locale.

În multe din localități, ca efect al creșterii cantități de deșeuri reciclabile, s-a diminuat cantitatea de deșeuri menajere, chiar și în condițiile în care oamenii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp în case sau în gospodării, din cauza pandemiei, iar consumurile au crescut.

Astfel, totalul cantității de fracție umedă sau deșeu menajer colectată de la populație în 2020 a fost de 51.857,7 de tone, față de 52.137,6 de tone în 2019, cu 279,9 de tone mai mică.   

Cele mai importante scăderi ale cantității de deșeuri menajere s-au înregistrat în localitățile: Orăștie, Vetel, Boșorod, Răchitova, Bretea Română, Sălașu de Sus, Sântamaria Orlea, Râu de Mori sau Pui.

Datele obținute în urma unui sondaj online realizat, în această lună, de Brai Cata, la care au răspuns 418 persoane din toată țara, care colectează separat, arată că 59,45% din deșeurile reciclabile se prin pubele colorate specifice, 21,64%, prin intermediul sacului galben, iar 18,91%, prin saci galbeni, albaștri și verzi, pentru diferitele tipuri de reciclabile.

Mai mult decât atât, 81,69% dintre români consideră benefică această practică a colectării separate, pentru mediu, 16,14%, pentru curățenia localității și doar 2,17%, pentru bugetul familial.

La capitolul ambalaje răspunsurile au arătat că 58,27% dintre cei care colectează separat aruncă în egală măsură recipiente de tip PET, ambalaje din plastic ale diferitelor tipuri de alimente, sticle, doze din aluminiu și carton, 37% spun că în reciclabilele lor predomină PET-urile și ambalajele din plastic, iar 3,84% susțin că aruncă mai mult sticle, doze din aluminiu și carton.