Astăzi, 22 mai, în prezența consilierului local Roxana Cojocea, a fost deschisă și cea de-a doua stație automatizată de depozitare a deșeurilor reciclabile, în cadrul proiectului pilot al Municipalității pentru colectare selectivă a deșeurilor de la populație. Față de stația deschisă în urmă cu o săptămână cartierul Valea Cetății, cea de astăzi, amplasată în cartierul Scriitorilor, are capacitatea de a prelua și gunoiul menajer, astfel nemaifiind necesară și o plaformă special amenajată pentru deșeurile nereciclabile.

Stația, amplasată pe strada Alexandru Sahia, deservește 104 apartamente. O parte dintre cetățeni, prezenți la eveniment, au și fost instruiți despre modul în care se utilizează noul sistem și vor primi, împreună cu vecinii lor, până vineri, sacii de gunoi personalizați pe fiecare categorie de deșeuri și pentru fiecare familie, astfel încât să înceapă să și utilizeze noua platformă de colectare.
„Această eco-insulă îi va ajuta pe cetățeni la o colectare cât mai bună, reducându-se substanțial cantitatea de gunoi menajer, în timp ce cantitatea de deșeuri reciclabile – hârtie, carton, metal plastic, sticlă – va avea o pondere din ce în ce mai mare în cantitatea finală de deșeuri. Noi dorim ca în decurs de maximum trei luni, în urma monitorizării cantităților colectate, să se acorde bonificații asociațiilor sau cetățenilor care colectează selectiv, bonificații care vor însemna reducerea facturii de salubrizare. Este important de menționat că doar persoanele arondate acestei eco-insule o vor putea folosi, deoarece fiecare apartament va avea un cod, sacii aferenți fiecărui tip de deșeuri colectate selectiv vor avea acel cod, și doar în baza acestui cod se va putea deschide fanta corespunzătoare categoriei de deșeuri“, a explicat Adrian Stanbeca, șeful stației de sortare-reciclare Brai-Cata Brașov
„Mă bucur că a fost instalat acest sistem, pentru că intrăm și noi în rândul carterelor civilizate, să adunăm selecționat gunoiul menajer și materialele reciclabile. E un pas bun. Pentru unii va fi greu, dar petnru cei care sunt deja obișuiți cu colectarea selectivă va fi mai ușor. Mihai Trufin, unul dintre cetățenii arondații noii plaforme de colectare.
Reamintim că primul sistem de acest fel a fost instalat la Brașov în urmă cu o săptămână, pe str. Carpenului (cartier Valea Cetății), unde sunt arondate aproximativ 2.000 de persoane. Eco-insulele au fost instalate printr-un parteneriat între municipalitate, operatorul de salubrizare Brai-Cata și EcoSmart Union SA, companie specializată în managementul deșeurilor.