Depozitați corect, brazii uscati vor fi incluși în circuitul de reciclare și se vor întoarce în natură!

O dată cu Sărbătoarea Sfântului Ioan se poate spune că s-au încheiat Sărbătorile, iar conform tradiției, bradul de Crăciun poate fi despodobit. Acesta este motivul pentru care străzile se vor umple, în aceste zile, de brazi de Crăciun uscați, cu toate că exact acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Potrivit managerului general al Brai Cata, Bogdan Constantinescu, brazii uscați nu trebuie aruncați la întâmplare, ci puși în imediata vecinătate a platformelor de depozitare, pentru a fi colectați și redați apoi naturii, sub formă de compost.

„Toți acești brazi, aruncați la întâmplare, în grădinile blocurilor, la stâlpi sau pe trotuare ar trebui duși în zona depozitelor de deșeuri, pentru a putea fi colectați și transportați la stațiile de compostare, iar ulterior, transformați în îngrășământ natural. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, deși ar putea, foarte simplu, să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate și să îi ducă în zonele de depozitare a deșeurilor”, a explicat Bogdan Constantinescu.

Potrivit specialistului Brai Cata, brazii sunt un material reciclabil valoros, cu condiția să nu aibă printre crengi, resturi de beteală, agrafele folosite la prinderea globurilor sau sfoară.

Dacă în zonele de case, de cele mai multe ori, brazii sunt refolosiți în grădină, după ce sunt mărunțiți, în zonele de locuințe colective volumul de brazi uscați este foarte mare, iar companiile de salubrizare organizează în fiecare an campanii de colectare.

„Pentru oamenii care locuiesc la curte, bradul uscat primește diferite întrebuințări, după Sărbători. Cine are posibilitatea, tehnic vorbind, îi transformă în rumeguș, apoi îl presară la rădăcinile plantelor, pentru a le proteja de boli și dăunători. De asemenea, brazii pot fi mărunțiți și incluși în compostere, printre alte resturi vegetale, pentru a putea deveni îngrășământ pentru culturi sau pot fi tăiați pentru foc ori pentru decoruri naturale exterioare. Spre exemplu, crengile pot fi folosite pentru decorarea gardurilor cu aspect rustic, iar tulpina poate deveni sprijin pentru o tufă de trandafiri cățărători”, a mai spus managerul Brai Cata. 
Cele mai fericite situații sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci și pot fi replantați în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen, dacă au fost îngrijiți corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udați și nu au stat foarte aproape de o sursă de căldură.

Mai mult decât atât, potrivit specialistului, înainte de replantare brazii în ghiveci ar trebui lăsați câteva zile la o temperatură de tranzit, într-un balcon sau o terasă închise dar neîncălzite, pentru a se acomoda mai ușor mediului exterior și abia ulterior plantați în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est.