Scanezi codul QR de pe sacul cu deșeuri, apoi îl introduci în zona de depozitare, iar sistemul contabilizează exact cantitatea pe care ai aruncat-o. Acesta nu este doar un exercițiu de imaginație SF, ci realitatea unui proiect pilot implementat la finalul anului 2019, în Brașov – printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Brașov, operatorul de salubrizare Brai Cata și specialiștii în managementul deșeurilor de ambalaje ai EcoSmart Union SA -, prin care au fost colectate, în primele zece luni ale acestui an, 21.684 de tone de hârtie, carton, plastic, sticlă , metale si deșeuri reziduale. 

 

Pubela clasică de colectare separată a deșeurilor a fost înlocuită, în cadrul unui proiect pilot, în 2019, de compania de salubrizare Brai Cata cu ECOINSULA, sistemul modern de depozitare și colectare separată a deșeurilor de hârtie, carton, plastic, sticlă , metale si deșeuri reziduale. 

Platforma inovativă cântărește și știe exact cine aruncă deșeul, dar și cantitatea depusă. Cum? Printr-un cititor de cod QR, care scanează cardul sau sacul celui care intenționează să arunce deșeurile.

Concret, în Brașov au fost montate două Ecoinsule, printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Brașov, operatorul de salubrizare Brai Cata și EcoSmart Union SA, companie specializată în managementul deșeurilor de ambalaje. Ecoinsulele sunt distribuite în Romania de către EUROSALUB din Brasov.

 

Cum funcționează sistemul inteligent?

Ecoinsula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – și un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum și un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute. 
Accesul la fiecare recipient de depozitare din cele patru categorii – hârtie și carton, mase plastice, metal, sticlă – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri QR, care scanează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondați nu este posibil. 
Prin intermediul asociației de proprietari, fiecare familie arondată la această platformă primeste saci de colectare cu cod QR unic, pentru fiecare apartament. 
În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la ecoinsulă, va scana codul QR și în urma indicațiilor de pe display, se va îndrepta spre fanta corespunzătoare tipului de deșeu reciclabil, unde va atinge un senzor pentru deschiderea trapei, apoi va depune sacul în platformă. 
Trapă se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat numărul de identificare al abonatului, tipul de deșeu, dată și ora depunerii și cantitatea. 
Pe fiecare trapă sunt specificate deșeurile care sunt considerate acceptate și cele care nu se depun acolo, iar verificarea se poate face pe fiecare sac în parte, pentru a se evita nerespectarea regulilor.

2.365 de persoane sunt arondate acestor platforme de depozitare

 

Prima Ecoinsulă pentru colectarea separata a deșeurilor reciclabile a fost amplasată la platforma de depozitare a deșeurilor de pe str. Carpenului, din cartierul brașovean Valea Cetății, unde sunt arondate aproximativ 2.000 de persoane, și vizează exclusiv colectarea deșeurilor reciclabile. Platforma de colectare a deșeurilor menajere a fost și ea modernizată, pe un model care a fost extins la nivelul întregului municipiu. 

Aici s-au colectat, în perioada ianuarie 2020 – noiembrie 2020 un total de 9.376 de tone de deșeuri reciclabile constând în 2.976 de kilograme de carton, 3.380 de kilograme de plastic, 2.558 de kilograme de  sticlă și 462 kilograme de metal. 

O a două Ecoinsulă, care funcționează pe același sistem, dar care include și un compartiment pentru preluarea deșeurilor menajere, a fost montată în cartierul Scriitorilor din Brașov. Aici sunt arondate aproximativ 365 persoane.

Lucrătorii Brai Cata au colectat, prin intermediul acestei platforme inteligente, în perioada ianuarie 2020 – noiembrie 2020,  732 saci / 980 kg deșeuri hârtie carton, 2677 saci/ 1.464 kg deșeuri mase plastice, 271 saci / 488 kg deșeuri sticla și 2935 saci / 7.221 kg deșeuri reziduale, 1sac = 40 l.

Din 01 ianuarie 2020 și până în noiembrie 2020 aici s-au colectat 12.308 tone de deșeuri reciclabile și reziduale.