Peste 20.000 de recipiente pentru compostare individuală vor fi distribuite, gratuit, către o parte a gospodăriilor din judetul Hunedoara, în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor Hunedoara (SMID), realizat de SC BRAI CATA SRL, împreună cu autoritățile locale. Potrivit managerului general Bogdan Constantinescu, în prima etapă vor primi compostoare 12.900 de beneficiari ale căror curți respectă condițiile prevăzute de lege.

„Prin proiectul SMID Hunedoara o parte din populația din mediul rural este dotată, cu unități de compostare individuală. În prima etapă vor fi distribuite 12.900 de bucăți, după cum urmează: 3.106 în zona 1, 2.541 în zona 2 și 6.768 în zona 3. Compostoarele au fost alocate proporțional cu populația din fiecare localitate, către primăriile locale, iar totalul estimat penytru acest județ este de 20.246 de bucăți.

Alocarea compostoarelor se face de către SC BRAI CATA SRL funcție de mărimea gospodăriilor, de solicitarea și disponibilitatea fiecărei gospodării, precum și funcție de distanța acestora față de drumurile de acces practicabile în toate sezoanele. Beneficiarii vor primi o dată cu aceste recipiente speciale și un manual de compostare, care îi va ajuta să afle cum să prepare și cum să obțină un produs bio, de calitate”, a explicat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei care asigură servicii de salubrizare și colectare separată a deșeurilor în județele Timiș, Brăila, Brașov, Hunedoara și Vâlcea.

Compostoarele sunt distribuite gratuit, iar programul va fi extins, în baza Planului Județean de Gestionare a deșeurilor 2019 – 2025 pentru Județul Hunedoara, Regulamentului Serviciului de Salubrizare pentru această zonă, precum și Legii nr. 181/ 2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

„Mai mult decât atât, în functie de Planul Judetean de Gestionare a deșeurilor din fiecare zonă în care activăm și de contractele în derulare, vom extinde acest proiect în toate județele în care asigurăm serviciul de salubrizare și evacuare a deșeurilor”, a mai spus reprezentantul SC BRAI CATA SRL.

Conform statisticilor, aproape 90% din gunoiul produs într-o gospodărie poate fi reciclat. Din totalul deșeurilor, 45% reprezintă plastic, sticlă, hârtie, lemn, textile și metal, adică reciclabile, 10 % materiale nereciclabile, iar 45% biodeșeuri, care pot fi transformate în compost, material ce poate face minuni într-o grădină de legume sau de plante ornamentale.

Oamenii recurg tot mai frecvent la acest tip de reciclare, atât pentru a obține produse agricole BIO, cât și pentru a scăpa de o mare parte din cantitatea de gunoi și d a plăti mai puțin pentru colectarea gunoiului menajer.

CE ESTE COMPOSTUL

Compostul, rezultatul final al procesului de compostare, este un material stabil și igienic, similar cu humusul din pădure, care poate fi folosit ca îngrășământ natural, evitând astfel necesitatea utilizării îngrășămintelor chimice. El este adăugat pe sol pentru a îmbunătăți proprietățile acestuia. Adăugarea de compost pe sol este un mod natural de a-i crește fertilitatea și de a-i reface calitatea.

Compostarea poate avea loc în interiorul unei grămezi mari de deșeuri organice, dar, în general, este mai practic să fie utilizată o cutie de compost.

CE ELEMENTE SUNT NECESARE PENTRU A PRODUCE COMPOST

– locație potrivită în grădină sau livadă;

– composter ECO;

– furcă, săpăligă sau orice altă unealtă pentru amestecare;

– apă;

– resturi de bucătărie (resturi de fructe, legume, zaț de cafea sau resturi de ceai, praf de la curățarea locuinței);

– deșeuri vegetale din grădină (resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarbă, resturi de flori, toate bine mărunțite).

Locația ideală ar fi un loc umbrit, ușor accesibil și cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed și oxigenat. Este preferabil ca pubela să fie plasată direct pe sol și nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci, râme etc). De asemenea, este recomandabil să fie puse mai întâi pe sol câteva ramuri și resturi de la toaletarea grădinii sau livezii.

Manual Compost – click pentru detalii