Aproape jumătate din ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor, din mediul urban, sunt din plastic, arată o statistică realizată de compania de salubritate Brai-Cata, după centralizarea datelor înregistrate pe parcursul a nouă luni, de trei aparate inteligente de reciclare a recipientelor din plastic, aluminiu și sticlă. Conform rezultatelor furnizate de automatele de colectare, dintr-un total de 2.737.362 de unități contorizate, 44% sunt recipiente de tip PET, 34% doze din metal și 22% sticlă.

„Cea mai recentă statistică în privința ambalajelor colectate prin intermediul a trei automate de colectare a recipientelor pentru băuturi, din plastic, sticlă și metal, în perioada 6 septembrie 2021 – 31 mai 2022, păstrează  același trend reliefat după prima săptămână de exploatare, dovadă că obiceiurile de consum ale populației nu s-au schimbat. Astfel, clasamentul reciclabilelor, funcție de materialul din care sunt realizate este condus de ambalajele din plastic, urmate de cele din metal și de cele din sticlă. Dac[ în privința ponderii nu au existat modificări, la capitolul cantități colectate trendul a fost, însă în continuă creștere ajungând, în prezent, la o cifră medie totală de 15.000 de ambalaje, zilnic”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toată perioada exploatării celor trei aparate, de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.

Astfel, ultimul raport de colectare arată că din cele 2.373.362 de ambalaje contorizate, 1.036.420 au fost PET-uri, 806.259 au fost doze din aluminiu, iar 530.683 au fost sticle.

Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 146.000 de kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 31.000 de kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că deșeurile de acest fel colectate de automatele de reciclare însumează aproape10.500 de kilograme.

„Având în vedere toate aceste date și faptul că prin fiecare tonă de plastic reciclat (în cazul de față s-au reciclat 31 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat (în cazul de față s-au reciclat circa 10,5 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2 și prin fiecare tonă de sticlă reciclată (în cazul de față s-au reciclat 146 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2, putem spune că eficiența acestor sisteme, pentru mediul înconjurător este cu adevărat impresionantă, iar folosirea lor pe scară largă, o dată cu introducerea sistemului garanție-returnare, va depăși, probabil, toate așteptările. În prezent, pentru pentru recompensarea populației care a reciclat prin intermediul aparatelor s-au oferit călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun, însă, din toamnă sistemul va fi diferit”, este de părere Bogdan Constantinescu.

Sistemele automate de colectare a ambalajelor reciclabile au fost instalate în municipiul Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, într-un proiect derulat de Municipalitate împreună cu partenerii privați Envipco și Brai-Cata și vor funcționa în continuare, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie a acestui an.