Canoanele modei generează un adevărat dezastru ecologic, iar reciclarea și cumpărăturile făcute în mod responsabil pot diminua acest fenomen sufocant pentru mediu, mai ales în această perioadă, în care intrăm cu toții în febra cadourilor de Sărbători. Bogdan Constantinescu, specialist în reciclare al companiei de salubritate Brai-Cata susține că cel mai bun mod de a ne tempera apetitul pentru cumpărături exagerate este să ne întrebăm, de fiecare dată, dacă acel obiect ne este sau îi este neapărat necesar destinatarului.

Moda face victime, nu doar la nivel micro, în bugetele persoanelor foarte preocupate să fie mereu în trend sau al celor dependente de shopping, ci și la nivel macro, producând un adevărat dezastru ecologic o dată ce textilele cumpărate sau produse în exces se transformă în munți de deșeuri nereciclabile. Recent, un astfel de dezastru ecologic a fost descoperit de cea mai veche agenție de știri din lume, AFP, în deșertul Atacama, iar imaginile au făcut înconjurul globului.

Practic, muntele de haine era format din articole de îmbrăcăminte fabricate, în general, în China și Bangladesh, pentru magazinele din SUA, Europa și Asia și rămase nevândute un timp mai îndelungat. Așa se face că în uriașa „groapă de gunoi” ilegală, din deșertul Atacama ar ajunge anual aproape 40.000 de tone de textile.

Reciclarea textilelor, unica soluție pentru a proteja mediul

„Principala problemă este că îmbrăcămintea nu este, întotdeauna, realizată doar din fibre naturale, deci nu orice haină este biodegradabilă, ci conține, adesea, și produse chimice. Cum, la gropile de gunoi, lipsa luminii solare și a oxigenului, îngreunează degradarea, iar incinerarea hainelor nu constituie o soluție agreată de producători, pentru că este o acțiune costisitoare, reciclarea rămâne singura soluție bună pentru protejarea mediului, mai ales că majoritatea articolelor textile se pot recicla. Și nu doar sub formă de lavete, pături industriale sau termoizolație sau materiale pentru tapițarea mobilei, ci chiar sub formă de materiale din care se pot realiza noi articole vestimentare”, declară Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata.

Specialistul în reciclare susține că procesul de reciclare are mai multe etape și, chiar dacă nu este unul ușor, aduce beneficii importante mediului.

„Prima din etape ele constă în extragerea poliesterului şi a celulozei, din articolele vestimentare care au în componenţă mai multe materiale, separarea celor două materiale refolosibile de vopsele şi alte particule care fac procesul dificil. În a doua etapă, materia primă obţinută este transformată în noi fire textile, din care se pot produce inclusiv haine. În acest mod, poluarea este redusă cu 3,6%, pentru fiecare tonă de articole textile reciclată”,declară Bogdan Constantinescu, manager general al Brai-Cata. 

Potrivit statisticilor circa 8-10% din emisiile de carbon, la nivel mondial, ar proveni din industria modei, iar consumul de energie din acest domeniu ar fi mai mare decât cel necesar în industria aviației și a transporturilor maritime la un loc.

În aceste condiții, implementarea celor 3R – reducere, reutilizare, reciclare – reprezintă o soluție eficientă pe termen lung, în domeniul industriei textile, indiferent că este vorba de perioada Sărbătorilor, pe perioadele de soldare sau de sezonul noilor colecții.

Dacă o soluție ar fi ca îmbrăcămintea aflată în stare bună să ajungă la organizațiile caritabile sau să fie vândută magazinelor second hand, restul textilelor se pot transforma în lavete sau, predate reciclatorilor sau retailerilor care organizează permanent campanii de colectare vor fi descompuse, prin proceduri chimice, în fibre si apoi reutilizate, întorcându-se în rafturile magazinelor cu eticheta verde”, conchide Bogdan Constantinescu.