Plasticul reprezintă 45% din ambalajele de băuturi colectate în gospodăriile românilor, dozele din aluminiu, 30%, iar ambalajele din sticlă dețin cel mai mic procent la acest capitol, însumând un total de 25% din totalul recipientelor golite. Datele statistice au fost obținute de Brai-Cata, în săptămâna 6-12 septembrie 2021, ca urmare contorizării recipientelor depozitate într-un automat de reciclare, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi (FOV). 

„Într-o săptămână de exploatare, automatul de reciclare în trei fracții a recipientelor de băuturi, din plastic, sticlă și aluminiu a contorizat 36.433 de ambalaje, fiecare recipient fiind recompensat cu tichete preschimbabile în călătorii cu mijloacele de transport în comun. În fiecare zi și chiar în timpul nopții, mii de oameni au așteptat la rând, minute bune, pentru a recicla ambalaje prin intermediul aparatului inteligent de reciclare perfectat de Envipco”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.

Datele colectate în săptămâna 6-12 septembrie 2021 au stat la baza realizării de către companie a unei statistici extinse, cât se poate de relevante, în privința ponderii pe care o dețin cele trei tipuri de materiale reciclabile, în totalul recipientelor acumulate într-o gospodărie din România. 

Raportul final de colectare de la încheierea celor șapte zile de desfășurare a FOV arată că din cele 36.433 de ambalaje colectate, 16.332 au fost PET-uri, 10.957 au fost doze din aluminiu, iar 9.144 au fost sticle. 

Astfel, datele indică faptul că plasticul reprezintă 45% din ambalajele de băuturi colectate în gospodăriile românilor, dozele din aluminiu, 30%, iar ambalajele din sticlă dețin cel mai mic procent la acest capitol, însumând 25% din totalul recipientelor golite. 

„Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 2.515 kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 490 de kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că cele 10.957 de obiecte de acest fel colectate de automatul de reciclare însumează 142 de kilograme”, a detaliat Bogdan Constantinescu. 

Dincolo de eficiența dovedită de acest sistem de colectare și de recompensare a populației care a reciclat prin intermediul automatului inteligent s-a aflat, potrivit specialiștilor și o dorință foarte mare a oamenilor de a-și schimba comportamentul față de mediu, prin reciclarea pe scară largă în sistem controlat. Desigur, rolul oferirii unor beneficii directe pentru populație nu este deloc de neglijat.